Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Veelgestelde vragen

Op deze pagina helpen we je graag alle antwoorden op je vragen te beantwoorden. Niet gevonden? Neem dan contact op met ons.

Neem contact op met ons

ATV-dagen

Sinds wanneer staan ATV-dagen niet meer in de CAO Technische Groothandel vermeld?

Sinds 2001 zijn ATV-dagen niet meer opgenomen in de CAO Technische Groothandel. Tot dat moment was de regeling: 38-urige werkweek in de onderneming = 0 atv-dagen (per jaar), 39-urige werkweek = 6 atv-dagen, 40-urige werkweek = 12 ATV-dagen.vanaf 2001 mogen bedrijven zelf besluiten of zij atv-dagen hanteren of niet. Zo niet, dan kan alleen met instemming van OR, PVT of de betrokken medewerker, een andere regeling worden opgesteld (bijvoorbeeld door atv te vervangen door extra salaris).

Wat gebeurt er met ATV als iemand ziek is?

Volgens de CAO-regeling tot 2001 was de vuistregel altijd dat er geen ATV wordt opgebouwd als een medewerker ziek is. Voorts vervalt een vastgestelde ATV-dag als de medewerker op die dag ziek is.

ATV-dagen en hoger salaris

Volgens de CAO hebben werknemers in de Technische Groothandel recht op 25 vakantiedagen bij een 38-urige werkweek. Bij een 40-urige werkweek heeft een werknemer recht op compensatie van de teveel gewerkte uren. Zijn wij verplicht om met ATV dagen te compenseren of is het toegestaan op individuele basis andere afspraken met medewerkers te maken. Bijvoorbeeld het afkopen van deze uren met een hoger brutosalaris? Antwoord: tot 2001 moesten de uren boven 38 uur altijd door ATV-dagen worden gecompenseerd. De CAO-regel was 12 ATV-dagen bij een 40-urige werkweek en 6-ATV-dagen bij een 39-urige werkweek. In 2001 zijn ATV-dagen uit de CAO gehaald. Dat betekent dat het ondernemingen sindsdien vrij staat om de uren boven 38 uur op andere wijze dan ATV te compenseren, bijvoorbeeld via extra salaris. Echter, op grond van artikel 34 moet de afschaffing van ATV-dagen wel altijd te gebeuren met instemming van de betrokken medewerkers.