Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

“Door de WTG-workshop weet ik waarmee ik aan de slag moet”

Het arbeidsrecht verandert voortdurend. Maar hierover krijg je niet automatisch alles te horen. Om die reden is HR Manager Marieke Teunissen van Würth Nederland B.V. enthousiast over de workshop Actualiteiten Arbeidsrecht die WTG onlangs organiseerde. “Ik weet nu zeker dat ik niets belangrijks mis.”

Marieke vertelt hoe de workshop in elkaar stak. “In een halve dag ben ik bijgepraat door twee advocaten met verstand van zaken. Hierdoor weet ik waar ik meteen mee aan de slag moet. Vanaf januari moeten we bijvoorbeeld alle vervoersvormen van onze medewerkers verplicht vastleggen.”

Zo’n wijziging heeft volgens Marieke een enorme impact op de administratie. “Je moet namelijk alles bijhouden: de gereden kilometers, de soorten brandstof, zelfs het fietsverkeer. Hoe komen we daar achter? En is ons personeelsadministratiesysteem geschikt om die gegevens vast te leggen? Dankzij de workshop weet ik niet alleen dát ik aan de slag moet, maar ook aan wie ik vragen kan stellen.”

Niet bij stilgestaan
Een ander belangrijk onderwerp was loontransparantie. Marieke: “Om discriminatie tegen te gaan, kunnen sollicitanten en medewerkers straks bepaalde gegevens inzien. Op zich vind ik dat niet spannend, want bij Würth zit dit mijns inziens wel goed. Maar tijdens de workshop kwamen er vraagstukken voorbij waarbij ik nog niet had stilgestaan. Zoals een functie die slechts door één persoon wordt bekleed. Hoe voorkom je dan dat anderen kunnen inzien wat diegene verdient?”

                                                                        “Zo’n verhaal zet me weer op scherp”

Leerzame voorbeelden
De meerwaarde van de WTG-workshop zit ‘m volgens Marieke ook in de besproken casussen. “We waren in totaal met een kleine dertig deelnemers. Daarvan deelde iedereen zijn of haar eigen praktijkervaringen. En ook de sprekers kwamen met mooie voorbeelden die sowieso leerzaam zijn.”

Eén casus is Marieke nadrukkelijk bijgebleven. Die ging over een werkneemster die zich ziek had gemeld en vervolgens niet meer kwam opdagen op haar werk. “Haar werkgever dacht dat zij haar arbeidsovereenkomst beschouwde als ‘beëindigd’, en had in een bericht aan haar geschreven: ‘We wensen je veel geluk verder’. Maar de vrouw bleek daar anders over te denken. En op haar beurt vatte ze die zin op als een beëindiging van de arbeidsovereenkomst door haar werkgever, terwijl ze daar niet mee had ingestemd. De rechter oordeelde uiteindelijk over de zaak: de ’opzegging’ door de werkgever was niet rechtsgeldig. Zo’n verhaal zet me weer op scherp.” 

Vragen en discussie
Eerder volgde Marieke al eens een WTG-workshop over wijzigingen in het pensioenstelsel. “Daardoor wist ik al een beetje wat ik van de sessie kon verwachten. Er was ruim voldoende tijd voor vragen en discussies, op een mooie locatie met een heel gemoedelijke sfeer. Ik hou de WTG-kalender dus zeker in de gaten voor relevante workshops in de toekomst.”

“Door de WTG-workshop weet ik waarmee ik aan de slag moet”|Vereniging Werkgevers Technische Groothandel

Gepubliceerd op: